Rapport 31: Verleiden, overtuigen en/of informeren? Hoe kunnen we met vaccintwijfelaars omgaan?

Gepubliceerd op 23 juni 2021

De vaccinatiecampagne is nu op kruissnelheid. Meer dan 65% van de volwassen Belgische bevolking kreeg een eerste prik. Vele honderdduizenden zullen in de komende weken hun voorbeeld volgen. Om groepsimmuniteit te bereiken is het cruciaal dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Om dit doel te bereiken bestaat de kans dat we vaccintwijfelaars zullen nodig hebben. De vraag is dan ook hoe je deze kritische groep kan motiveren om zich te laten vaccineren? Willen zij graag beloond worden voor hun inspanningen? Willen ze meer tijd? En kunnen gevaccineerde personen dit geduld wel opbrengen?
In het huidige rapport van de motivatiebarometer bespreken we de volgende vier vragen:
(1) Hoe is het met de vaccinatiemotivatie en -bereidheid van -35 jarigen vandaag gesteld?
(2) In welke richting zijn vaccintwijfelaars en -weigeraars de afgelopen maanden gekanteld?
(3) Welke beïnvloedingswijzen zijn volgens twijfelaars, weigeraars, en gevaccineerden het meest geschikt om mensen te stimuleren tot vaccinatie?
(4) In welke mate heeft het hanteren van een autonomieondersteunende gespreksstijl en het introduceren van een vaccinatiebeloning een (de)motiverend effect op twijfelaars en weigeraars?

Dit 31ste rapport is het laatste voor het zomerreces uit een lange reeks. Deze coronacrisis was voor ons, psychologen, boeiend vanuit een wetenschappelijk perspectief. Het langdurig monitoren van motivatie, gedrag en welbevinden leverde talrijke boeiende resultaten op om evidence-based beleidsadvies te geven.


Nederlands

Frans

Engels

Citeer als:

Motivation Barometer (June 23, 2021). Seduce, persuade and/or inform? How to deal with vaccine doubters? (Report No. 31). Ghent University & UCLouvain, Belgium. www.motivationbarometer.com


Rapporten werden origineel geschreven in het Nederlands en vertaald door DeepL Translate. Vertalingen werden diagonaal nagekeken. Opmerkingen over opbouw of vertalingen? Aarzel niet om ons te contacteren

Afbeelding afkomstig van Monica Garwood via volgende website: link

 

 

Skills

Share this Project

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *