LifeCraft

Image

Wat is LifeCraft?

LifeCraft is een online trainingsprogramma ontwikkeld om het bewustzijn van je psychologische basisbehoeften (d.w.z. autonomie, verbondenheid en competentie) te vergroten en om dit bewustzijn in actie om te zetten.

Hoe werkt het?

Het programma bestaat uit 7 modules waarin je informatie, tips en een actie-uitdaging (± 10 minuten) krijgt. Per module deelt een getuige zijn ervaring met jou. Het is aan jou hoeveel tijd je besteedt aan je actieplannen. Het is aan te raden LifeCraft binnen 2 weken af te ronden, maar je bent vrij om anders te beslissen.

Wat doet het?

LifeCraft is ontwikkeld om je meer controle te geven over je tijd en mentale energie. Dit zal op zijn beurt je welzijn verbeteren. De eerste onderzoeksresultaten zijn veelbelovend: mensen die actief deelnemen aan het programma (het uitvoeren van de uitdagingen) ervaren een toename in vitaliteit en levenstevredenheid.

Aan de slag met LifeCraft

Als student*
Klik hier

*Deze versie van LifeCraft is uitgewerkt voor studenten.
Dat betekent dat de leefwereld van studenten wat centraler wordt gesteld in het programma. De uitdagingen en de theorie van het programma blijven echter hetzelfde. We denken dus dat ook niet-studenten er mee aan de slag kunnen, ongeacht hun leeftijd.

Wetenschappelijke Publicaties

2022

3.

Laporte, Nele; van den Bogaard, Daphne; Brenning, Katrijn; Soenens, Bart; Vansteenkiste, Maarten

Testing an Online Program to Foster Need Crafting During the COVID-19 Pandemic Journal Article

In: Current Psychology, 2022.

Abstract | Links | BibTeX

2021

2.

Laporte, Nele; Soenens, Bart; Flamant, Nele; Vansteenkiste, Maarten; Mabbe, Elien; Brenning, Katrijn

The role of daily need crafting in daily fluctuations in adolescents’ need-based and affective experiences Journal Article

In: Motivation and Emotion, 2021.

Abstract | Links | BibTeX

1.

Laporte, Nele; Soenens, Bart; Brenning, Katrijn; Vansteenkiste, Maarten

Adolescents as active managers of their own psychological needs: The role of psychological need crafting in adolescents’ mental health Journal Article

In: Journal of Adolescence, vol. 88, pp. 67-83, 2021.

Abstract | Links | BibTeX

Image

visie en missie

"Onze missie is om mensen meer tot actie aan te zetten, om te gaan voor wat ze nodig hebben én belangrijk vinden" - Daphne van den Bogaard, promovendus

Daphne werkte 10 jaar als klinisch psycholoog in een (forensisch) psychiatrisch ziekenhuis voor jongeren. Ze heeft een masterdiploma in zowel klinische psychologie als arbeids- en organisatiepsychologie. Al tijdens haar studies raakte ze gefascineerd door motivatie, empowerment, psychologische basisbehoeften en de vraag hoe mensen hun leven op een bevredigende, authentieke manier kunnen vormgeven. Ze zette de stap naar de academische wereld om meer inzicht te krijgen in deze processen, maar met de sterke intentie om deze kennis te vertalen naar praktische tools. Samen met haar collega's werkte ze LifeCraft uit in het eerste jaar van haar doctoraat. Haar ambities zijn om LifeCraft als online tool te blijven verfijnen, maar ook om workshops en train-de-trainer programma's te ontwikkelen om zo scholen, de geestelijke gezondheidszorg en misschien zelfs bedrijven te bereiken.

ons team

Nele Laporte

doctorandus, universiteit gent

Daphne van den Bogaard

doctoraatsonderzoeker, universiteit gent

Bart Soenens

professor, universiteit gent

Onderzoek naar de relatie tussen ouderlijk opvoedingsstijl en welzijn van adolescenten

Katrijn Brenning

professor, universiteit gent

Onderzoek naar werk-familie (on)evenwicht en ouderschap

Maarten Vansteenkiste

Hoogleraar ontwikkelings- en motivatiepsychologie (UGent) en lid van de GEMS

partners

ImageImage