Gepubliceerd op 6 februari 2021
Dankzij het mooie weer tijdens de eerste lockdown gingen heel wat Vlamingen wandelen, joggen, of fietsen. In deze natte wintermaanden is het echter minder vanzelfsprekend om in beweging te blijven. Velen werken ook noodgedwongen van thuis uit en hoeven zich niet per fiets of te voet naar het werk te verplaatsen. Ons geliefkoosd fitnesscentrum of sportclub blijft dicht, waardoor de gebruikelijke bewegingsroutine vervalt. Het verwondert dan ook niet dat een grotere groep mensen minder actief is dan ze gewoon waren voor de coronamaatregelen. Maar omdat ons welbevinden in deze coronacrisis nog nooit zo onder druk stond en andere vrijetijdsactiviteiten (bijv. cultuur, familiebezoek) on hold staan, is het meer dan ooit belangrijk om in beweging te blijven. In dit rapport gaan we dieper in op de evolutie van ons activiteitsniveau sinds de zomer en de beschermende rol ervan voor ons welbevinden. We analyseren hiertoe de resultaten uit de motivatiebarometer vanaf juli 2020 (totaal aantal deelenemers = 86 296, gemiddeld 49.35 jaar, 18 – 100 jaar, 68.1% vrouwen1) en sluiten af met een reeks aanbevelingen hoe we in beweging kunnen blijven in deze moeilijke omstandigheden.
Take home message
- Een grote groep personen (39%) geeft aan minder te bewegen dan gewoonlijk, voor de corona maatregelen. Deze groep is sinds de zomer gegroeid en betreft in de tweede helft van de maand januari reeds 48% van de bevolking.
- Het grootste deel van de groep jongvolwassenen (18-35 jarigen; 47%) geeft aan minder fysiek actief te zijn, terwijl de meeste mensen op middelbare (36-55 jaar) of oudere leefijd (55+) aangeven ongeveer evenveel fysiek actief te zijn dan voor de coronacrisis.
- Personen die hun activiteitsniveau behouden of meer actief zijn dan gewoonlijk rapporteren meer vitaliteit, levenstevredenheid en een betere slaapkwaliteit, terwijl ze minder depressieve en angstklachten ervaren.
- Deze effecten zijn robuust en houden zelfs stand na controle voor andere cruciale psychologische voorspellers van ons welbevinden.
- Fysieke activiteit zorgt voor een sterkere welzijnsboost bij personen die weinig gemotiveerd zijn om de maatregelen te volgen.
- We formuleren concrete aanbevelingen om in beweging te blijven.
Download hier het rapport: Rapport 22 – Beweging – welbevinden