Rapport 23: Vertrouwen stimuleren en herstellen

Gepubliceerd op 11 februari 2021

Een jaar geleden heeft COVID-19 ons leven drastisch veranderd en de terugkeer naar het normale leven is nog een hele tijd buiten bereik. Drie maanden geleden begonnen vaccins enig perspectief te bieden. Het enthousiasme ervoor is systematisch blijven groeien bij de bevolking, maar de leveringsmoeilijkheden schudden de vaccinatieplanning door elkaar. Daarbij komen de onzekerheden over de ernst van de nieuwe varianten, hun mogelijke resistentie tegen de vaccins en de onzekerheid over het doorgeven van besmetting na vaccinatie. Kortom, de situatie is complexer geworden. De motivatie om de door de autoriteiten gevraagde restrictieve maatregelen te volgen verzwakt en het vertrouwen in het beleid om de pandemie te beheersen vertoont tekenen van erosie.

Aan de hand van de motivatiebarometerstudie werd door de UGent, ULB en UCLouvain het vertrouwen van de burger in de komende vaccinatiecampagnes onderzocht. In totaal namen 9.253 respondenten deel tussen 2 en 8 februari 2021. De meerderheid van de respondenten is Franstalig (66%) en vrouwelijk (61%), met een gemiddelde leeftijd van 51 jaar. Ongeveer 35% heeft een bachelordiploma en 30% een master­diploma. Ongeveer 21% van de respondenten weet zeker dat ze niet door de ziekte zijn getroffen, terwijl 62% er geen precies idee van heeft. 6% van NL en 12% van FR meldt ziek te zijn geweest. In dit stadium verklaart 2,3% van de FR-respondenten en 3,7% van de NL-respondenten gevaccineerd te zijn.


Nederlands

Frans

Engels


Rapporten werden origineel geschreven in het Nederlands en vertaald door DeepL Translate. Vertalingen werden diagonaal nagekeken. Opmerkingen over opbouw of vertalingen? Aarzel niet om ons te contacteren

Afbeelding afkomstig van volgende website: link

 

 

Skills

Share this Project

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *